Locatie
Adresa de Bitcoin ATM din Bucuresti este: Promenada Mall, Calea Floreasca 264 B, 014476 București Romania

ATM și taxe!

Doriți să aflați care sunt regulile privind depunerile și retragerile de numerar la bancomate conform legii fiscale? Vă recomand să citiți articolul de mai jos.

Citeste articolul

Adesea, întâlnim reclame care ne îndeamnă să investim în monede virtuale, cum ar fi Bitcoin, promițându-ne îmbogățire rapidă. Dacă sunteți interesat să începeți să investiți în Bitcoin, dar nu sunteți familiarizat cu modul în care funcționează sau cu regulile fiscale referitoare la depunerile și retragerile de numerar la bancomate, vă recomandăm să citiți articolul de mai jos.


Ce este un ATM? 

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu termenul, un ATM reprezintă un bancomat pentru criptomonede, care permite cumpărarea și vânzarea acestora. De obicei, la un astfel de bancomat, putem schimba moneda locală, cum ar fi RON, cu Bitcoin și viceversa. Această opțiune reprezintă una dintre cele mai rapide modalități de a începe să investiți în criptomonede.


Achiziție Bitcoin la un ATM și comisioane

Un ATM pentru criptomonede reprezintă o opțiune simplă pentru a schimba monedele digitale în bani și invers. Pentru a utiliza această opțiune, trebuie să vă configurați un portofel online unde să vă păstrați monedele digitale. După aceea, căutați un bancomat pentru criptomonede și apăsați butonul "Cumpărare Bitcoin" de pe ecranul acestuia. Scanați adresa portofelului dvs. cu codul QR și introduceți suma dorită. Este important de menționat că bancomatele pentru criptomonede percep un comision pentru serviciile oferite. Acest comision poate varia între 0% și aproximativ 8% față de schimburile de criptomonede. Comisionul poate fi diferit de la un operator la altul. Aceleași reguli se aplică și în cazul vânzărilor de criptomonede.


ATM-ul si Fisc

În ceea ce privește impozitarea, criptomonedele sunt tratate ca orice alt venit și trebuie declarate și plătite o dată pe an, doar din veniturile realizate din tranzacțiile cu acestea. Veniturile din criptomonede se declară și se decontează împreună cu alte surse de venituri. Dacă, de exemplu, ați câștigat o mie de RON din tranzacții cu criptomonede anul trecut, trebuie să completați formularul PIT-38 și să declarați acest venit la biroul fiscal până la sfârșitul lunii aprilie a anului următor. În formularul respectiv, se completează câmpul corespunzător cu litera "E".


ATM si Taxa

Pentru a plăti impozitul, veți avea nevoie de extrase de tranzacții de pe platforma pe care ați făcut tranzacțiile. Este important să păstrați fiecare extrase separat și să notați data exactă a tranzacției. Impozitul de 19% trebuie plătit doar pentru veniturile din Bitcoin. Calculăm venitul din criptomonede prin scăderea costurilor veniturilor din venit, cum ar fi comisionul pentru tranzacție și achiziționarea criptomonedelor. Dacă tocmai ați început să investiți și nu ați obținut niciun venit, nu trebuie să plătiți impozit. În cazul în care declarați achiziția de Bitcoin, completați câmpul "venit", altfel lăsați-l necompletat. În cazul în care schimbați o monedă virtuală cu alta, nu trebuie să plătiți impozit, deoarece fiscul nu consideră aceasta o sursă de îmbogățire. Impozitul trebuie plătit numai atunci când schimbați Bitcoin pentru un bun sau serviciu.


Atm-urile in lume si Romania

Statele Unite este una dintre țările cu cel mai mare număr de ATM-uri pentru criptomonede, depășind patru mii de astfel de aparate. Canada se află pe locul al doilea, cu doar șapte sute treizeci de ATM-uri. Aproximativ 70% din ATM-uri se găsesc în America de Nord, iar Europa deține aproximativ o mie dintre ele, deși nu toate țările europene au astfel de aparate. În alte părți ale lumii, precum Hong Kong și Columbia, încă există bitmachines disponibile. Este important de ținut minte acest lucru în cazul în care mergeți în străinătate și doriți să utilizați un ATM pentru criptomonede.


Acasa