Locatie
Adresa de Bitcoin ATM din Bucuresti este: Promenada Mall, Calea Floreasca 264 B, 014476 București Romania

Cum ajută criptomonedele Ucraina în lupta împotriva Rusiei

La doar patru zile după începerea apelurilor pentru donații, portofelele oficiale ale Ucrainei au atras peste 10,2 milioane de dolari (9,2 milioane de euro). De atunci, aproape 100 de milioane de dolari au fost strânși în criptomonede.

Citeste articolul

Fondul de criptomonede


Pentru Ucraina Guvernul ucrainean a făcut tot posibilul pentru a obține ajutor din partea comunității criptomonede, iar eforturile au dat roade. Din 26 februarie, când oficialii au început să trimită pe Twitter apeluri pentru donații, țara a primit peste 71,66 milioane de dolari din ținta de 200 de milioane de dolari (începând cu 31 martie).La doar patru zile după ce a început apelul pentru donații, portofelele oficiale ale Ucrainei (pe atunci cele două , care ulterior au fost combinate) au atras peste 10,2 milioane USD (9,2 milioane EUR). De atunci, s-au strâns aproape 100 de milioane de dolari. Chobanian, fondatorul schimbului criptografic Kuna ucrainean, a declarat că platforma sa este responsabilă pentru 60% din toate donațiile.


Cum finanțează criptomonedele lupta Ucrainei împotriva Rusiei?

La mijlocul lunii martie, Ucraina a cheltuit aproximativ 34 de milioane de dolari în fonduri cripto, a declarat Alex Bornyakov, ministrul adjunct al țării pentru transformarea digitală, pentru Associated Press.Guvernul a luat, de asemenea, măsuri pentru a primi în mod oficial cripto-fondurile în politica sa. În martie, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a semnat și cadrul legal pentru criptomonede, este de remarcat faptul că datele din raportul US Congressional Research Service (ianuarie) arată că donațiile criptomonede până acum reprezintă aproape 1% din bugetul anual de apărare antebelic al Ucrainei.


Cum merge donatia ? 

Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei a lansat site-ul „Ajutor pentru Ucraina”, prin care puteți transfera criptomonede în contul de strângere de fonduri al Băncii Naționale a Ucrainei. El spune că fondurile vor merge către programele naționale de ajutor umanitar și forțele armate. „Nu ne lăsa singuri cu inamicul”, spune site-ul web de donații. Site-ul listează și activele acceptate - Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) , Tether (USDT ERC-20), Tether (USDT TRC-20), Terra (LUNA), Solana (SOL), Polkadot (DOT), Cardano (ADA), Dogecoin (DOGE), Algorand (ALGO), Hedera (HBAR ) , Monero (XMR), ICON (ICX) și Kacper (CSPR)] O privire rapidă pe site a arătat că guvernul Ucrainei acceptă și donații fiat (dolari americani, australieni și canadieni, euro și lire sterline) prin intermediul platformei criptomonede. Aceștia sunt cheltuiți pe ajutoare, cum ar fi rații zilnice de alimente, veste antiglonț și căști”, a spus AFP Chobanian. El a adăugat că majoritatea donațiilor sunt Bitcoin, Ethereum și Tether.


Cum Functioneaza ?

Potrivit unei declarații postate pe site, comunitatea cripto „nu vrea să stea deoparte și să privească ucrainenii suferind din cauza agresiunii neprovocate a Federației Ruse.” „Everstake este o companie cu sediul în Ucraina. Am vrut să oferim comunității cripto o opțiune viabilă de a opera eficient de partea Ucrainei și, astfel, am lansat inițiativa noastră numită Ajutor pentru Ucraina ", a spus el. Pentru prima dată pe un schimb de criptomonede care lucrează direct cu o entitate financiară publică ca un canal, FTX convertește criptomonedele primite pe platformă în fiat și face donații către Banca Națională a Ucrainei.

FTX este o platformă de schimb cu sediul în Bahamas, fondată de miliardarul american Sam Bankman-Fried. AFP a spus că site-ul web intenționează să adauge și jetoane neschimbabile (NFT) ca opțiune de donație în viitor. Pentru ce sunt folosite donațiile? vor fi folosite " pentru a ajuta oamenii să lupte pentru libertate”. El susține că toate fondurile strânse ca parte a acestui efort „vor merge direct pentru a ajuta ucrainenii”. „Ucraina se află în mijlocul unui dezastru umanitar.

Sute de copii au murit. Mii de adulți au murit. Oamenii vor continua să lupte pentru libertate, dar au nevoie de mai multe muniții și necesități”, adaugă el. Borniakov în timpul unui discurs online despre „Rezistența digitală: cum Ucraina folosește tehnologia pentru a lupta pentru libertate”, a remarcat că Kuna a contribuit cu 60% din fondurile cripto și restul banii au venit din alte câteva fonduri mai mici.


Argumente pro si contra

Ucraina spune că a fost un pionier al acestei noi surse de sprijin financiar. Bennett Tomlin, care găzduiește podcastul Crypto Critic's Corner și investighează fraudele cripto, a mărturisit știrii, spunând AP: „Cu siguranță este primul. Nu am văzut niciodată o națiune suverană să își finanțeze eforturile de apărare în cripto. Acest lucru demonstrează multe dintre argumentele criptomonedei.” În general, viteza cu care criptomonedele pot fi accesate și utilizate a fost un avantaj pentru efortul de război al Ucrainei, au spus oficialii. Cu toate acestea, după saltul inițial al donației, donația a scăzut.

Cu toate acestea, ucrainenii speră să obțină mai mult sprijin. Există, de asemenea, un argument că fondurile cripto nu pot fi închise cu ușurință sau perturbate de întreruperile la frontieră sau întreruperile rețelei, deoarece nu există o singură entitate în spatele criptomonedelor pe care cineva să o poată prelua. , care a fost implicat în elaborarea reglementărilor, a spus că efortul țării de a oficializa cadrul criptomonedelor i-ar putea face pe alții să vadă că „lucrarea cu criptomonede poate fi oficială, transparentă și bine gestionată.” Pe de altă parte, fraudele criptografice sunt în creștere. Hilary Allen, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității Americane, a spus că donatorii ar trebui să fie atenți la detaliile mici, inclusiv cine va primi cripto-ul și cine o va gestiona.


Rusia foloseste crypto pentru a eluda sanctiunile

Pe de altă parte, Rusia folosește criptomonede pentru a eluda sancțiunile, a declarat șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, pe 22 martie. Ea nu a oferit detalii, dar a subliniat volumele tot mai mari de transferuri globale de ruble către criptomonede. În martie, Binance și CoinBase au început să reducă unele dintre serviciile lor în Rusia, dar rămân încă pe piață. Afian a avertizat, de asemenea, că „activele contaminate” vor deveni donații către Ucraina. Acestea ar fi active obținute prin activități frauduloase și criminale sau ilegale. Cu toate acestea, el a menționat: „Acum comparând amenințările și beneficiile pentru Ucraina - Ucraina folosește fiecare ban, fiecare șansă pentru a sprijini poporul și armata, așa că nu este momentul în care Ucraina poate alege.” Dar, în ciuda riscurilor, Chobanian este optimist. „Când vom câștiga războiul, vom reconstrui Ucraina cu blockchain. Crypto ne-a ajutat pe toți ”, a spus el.


Oameni pentru initiativa

Inițiativa „Aid for Ukraine” este gestionată de Ministerul Transformării Digitale al Ucrainei, schimbul de criptomonede FTX și Everstake ucrainean. Acest lucru a fost verificat și pe Twitter de Mykhailo Fedorov, ministrul ucrainean al transformării digitale, și Serghei Vasylchuk, fondatorul Everstake. „Cumparam o mulțime de lucruri care salvează vieți în fiecare zi și, de asemenea, oprim agresiunea”, a spus Chobanian AP. El a explicat că, deși nu este plătit pentru munca sa, unele fonduri sunt schimbate prin jder.


Michael Chobanian, fondatorul Kuna

Michael Chobanian, în vârstă de treizeci și șapte de ani, este fondatorul primei agenții Bitcoin din Europa de Est și Comunitatea Statelor Independente (CSI), după cum arată profilul său LinkedIn. Are experiență în ecosistemele blockchain din 2011. Chobanian a fondat Kuna și Bitcoin Foundation Ukraine (BFU) în martie 2014. Kuna este prima agenție Bitcoin din Ucraina și Europa de Est. El este, de asemenea, unul dintre organismele fondatoare ale BFU și a construit o rețea de bancomate Bitcoin (BTM). BFU este o organizație non-profit creată cu misiunea de a standardiza, proteja și promova Bitcoin în regiunea CSI.


Primul schimb criptografic ucrainean


În septembrie 2014, a fost deschisă prima ambasadă Bitcoin în țările CSI și, datorită ofertei inițiale de monede de succes (decembrie 2015), a fost lansat primul schimb public de criptomonede ucrainene KUNA.io. În decembrie 2017, Chobanian și alți oameni care au o idee similară profesioniștii au format Asociația Blockchain din Ucraina (ABU) În ianuarie 2018, la Forumul Economic Mondial de la Davos, a prezentat conceptul de Blockchain HUB (o rețea transfrontalieră de spații profesionale pentru rezolvarea problemelor stringente ale celei de-a patra revoluții industriale). HUB-ul principal Blockchain din Kiev a fost deschis în martie 2018.

El este, de asemenea, fondatorul fundației caritabile pentru dezvoltarea inovației sociale CryptoRus.A fondat Xreserve în octombrie 2018. Este un token UAX, o criptomonedă stabilă bazată pe un raport de rezervă de unu la unu față de hrivna monedei ucrainene. Tokenul digital există pe blockchain-ul Ethereum.Acasa